Podzimní recepty od Petra Westerwice Ivanova

Řepový vegaráček

Ingredience: 3 ks červené řepy (uvařené), 3 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje, himálajská sůl a čerstvě mletý pepř, ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů, ¼ hrnku javorového sirupu, špetka kajenského pepře, 2 a ½ hrnku rukoly, 170 g kozího sýra, 4–6 listů římského salátu

Postup: Oloupeme řepu a nakrájíme ji na malé kostky. Na ně nakapeme olej s balzamikovým octem a vše pořádně promícháme, opepříme čerstvým pepřem a osolíme. Necháme vychladit v lednici. Na pánvi zhruba 4–5 minut orestujeme nasekané ořechy. Potom na ně nalijeme javorový sirup a poprášíme je kajenským pepřem. Necháme 1–2 minuty povařit. Na talíř dáme několik listů římského salátu a přidáme rukolu a na ně do kulaté formičky napěchujeme řepu. Posypeme rozdrobeným sýrem a ořechy.

Tip: K němu můžeme podávat i čerstvý chléb nebo křupavý žitný toast – jednoduše opečený, aby dodal kontrastní texturu a příjemnou vůni, což výborně doplní krémový kozí sýr a sladké ořechy s javorovým sirupem. Jako další variantu ho můžeme podávat i s lehce opečenými plátky bagety nebo s bezlepkovými krekry, pokud preferujeme něco lehčího. Pokud však máme chuť na něco extra, můžeme zkusit k němu přidat i pár kapek olivového oleje s trochou čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu, a to navrch – dodáme mu tím bylinkovou vůni, která s řepou dokonale ladí.

Avokádový vegaráček

Ingredience: 1 avokádo, 4 sušená rajčata v olivovém oleji, 1 stroužek česneku (rozmačkaný), 30 g kaparů, 30 g červené cibule (najemno nakrájené), šťáva z ½ citronu, 1 čajová lžička organické veganské worcesterské omáčky The Wizard’s, himálajská sůl a pepř

Postup: Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Dužinu lžící vyjmeme, nakrájíme, vložíme do mísy a avokádo ještě rozmačkáme vidličkou. Přidáme citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, cibuli, česnek, rajčata, kapary a promícháme. Můžeme použít i tyčový mixér. Směs podle potřeby osolíme a opepříme. Podáváme na klasické topince nebo na opečeném toustu.

Tip: Můžeme k němu přidat i čerstvý listový salát nebo rukolu – přidáme tak do jídla příjemnou svěžest a trochu křupavosti, která krásně doplní krémové avokádo a výrazné chutě sušených rajčat a kaparů. Případně můžeme k topince podávat i pár plátků nakrájené okurky nebo tenké kolečko červené ředkve pro lehce pikantní svěžest.

Romadurový vegaráček

Ingredience: 1 zralý Romadur (nakrájený na malé kostičky), 1 červená cibule (jemně nasekaná), 1 čajová lžička organické veganské worcesterské omáčky The Wizard’s, trocha rostlinného oleje (např. slunečnicového nebo řepkového), čerstvě mletý pepř, himálajská sůl (dle chuti), 1 lžička domácí nebo kupované sladké chilli omáčky, 1 kapie (červená paprika) nakrájená na malé kostičky, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Romadur nakrájíme na malé kostky a vložíme do větší mísy. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli a kapii. Přilijeme worcesterskou omáčku, přidáme olej, sladkou chilli omáčku a hořčici. Ochutíme čerstvě mletým pepřem a solí podle chuti. Vše dobře promícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme alespoň přes noc v lednici odležet. Podáváme vychlazené, nejlépe s čerstvým pečivem, opečenou bagetkou nebo topinkou potřenou česnekem.

Tip: Pro jemnější chuť použijeme méně zralý Romadur, naopak pro výraznější verzi zvolíme zralejší kus. Romadur také skvěle ladí s nakládanými okurkami nebo cibulkami. Výborný je i s čerstvými bylinkami, např. nasekanou pažitkou nebo petrželkou.